Przeskocz do treści

Wesołych Świąt! Ciasto marchewkowe z serkiem waniliowym

Święta w domu od zawsze przygotowuje moja Mama i w tym roku świąteczne przygotowania ograniczyłam jedynie do upieczenia domowego chleba na zakwasie. Gdy przyjechałam, nawet choinka była już ubrana. Nie mówiąc o posprzątanym domu, ulepionych uszkach i pierogach, upieczonym makowcu i pierniczkach i reszcie wigilijnych smakołyków. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyjechać do domu na tyle wcześnie, by choć trochę włączyć się w świąteczne przygotowania i odciążyć Mamę 🙂

Zanim wszyscy zasiądziemy do Wigilii i oddamy się świętowaniu, pragnę życzyć Wam rodzinnych, spokojnych, radosnych, a przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Pięknej choinki, wymarzonych prezentów i odpoczynku od codziennych obowiązków. Wesołych Świąt!

Ciasto marchewkowe z serkiem waniliowym

(forma 22 cm)

  • 1 1/2 szklanki startej marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać do masy startą marchewkę i mąkę z dodatkami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto marchewkowe piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i przełożyć serkiem waniliowym. Na wierzchu polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
DSC_8845

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *