Szarlotka na orzechowym spodzie

Ciasta z owocami, Desery, Słodkości

Słońce świeci jak wiosną, ptaki nieśmiało zaczynają śpiewać. Zimy jak nie było tak nie ma. Spod ziemi wychylają się szafirki, kwitną pojedyncze kwiaty forsycji. Powoli szykuję się do powrotu do codzienności. Robię małe noworoczne postanowienia, porządkuję przestrzeń wokół siebie i myśli w głowie. Mam nadzieję, że to będzie dobry i spokojny rok.

Szarlotka na orzechowym spodzie

(forma 22 cm)

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g tartych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść żurawiny
  • 5  średnich jabłek

Z masła, cukru pudru, mąki, tartych orzechów, jajka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wstawić na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W garnku wymieszać jabłka z żurawiną i odrobiną wody i dusić na średnim ogniu aż jabłka się rozpadną. Dosłodzić w razie potrzeby.

Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wyłożyć ciastem (także boki). Wstawić na około 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika by spód się podpiekł. Na wierzch wyłożyć jabłka i piec jeszcze około 40-45 minut aż spód będzie rumiany. Przed podaniem można ozdobić ciasto  żurawiną.

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Szarlotka na orzechowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.