Babeczki malinowo – cytrynowe z cukrem pudrem trzcinowym

Babeczki, muffinki, Ciasta z owocami

„Piękną jesień mamy tej zimy”- moja sąsiadka wyprowadzająca psa zawsze gdy wracam z pracy powitała mnie dziś pięknym uśmiechem stojąc w strugach deszczu i w wielkiej kałuży.

Miasto jest ciemne, ulice mokre, a szyby zaparowane. Siedzę sobie w domu z gorącym kubkiem i nie chce mi się myśleć, że niedługo będę musiała ponownie wyjść na deszcz.

Obok mnie na talerzyku babeczka – wilgotna, lekko kwaskowata, z malinowym wnętrzem i posmakiem cukru trzcinowego. Przypomina mi lato, ciepłe wieczory i spacery po targu…

Cytrynowo – malinowe babeczki*

12 sztuk

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka pół na pół ze śmietaną 12%
  • 50 g stopionego masła (1/4 kostki)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1 /2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant (i trochę do oprószenia babeczek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 12 łyżeczek konfitury malinowej

Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z połowy owocu i wycisnąć sok z całej cytryny. Masło roztopić w rondelku i przestudzić. W jednej misce wymieszać mleko ze śmietaną, jajka, sok i skórkę z cytryny i stopione masło a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder trzcinowy Diamant.

Foremki do babeczek wysmarować masłem. Wymieszać razem zawartość obu misek (niezbyt dokładnie). Do foremek nałożyć po łyżce ciasta, potem po łyżeczce konfitury malinowej i przykryć resztą ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.

* wpis zawiera lokowanie produktu

DSC_9188

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

0 thoughts on “Babeczki malinowo – cytrynowe z cukrem pudrem trzcinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.