Przeskocz do treści

Babka morelowa, mróz i wspomnienie lata

Zapach i smak domowego dżemu morelowego w środku zimy przywołuje wspomnienie gorącego lata - poranków i wieczorów na dachu, długich spacerów po zacienionych parkowych uliczkach, wizyt na targu, gorącego piasku i zimnej wody nad morzem... Słodki, wilgotny i aromatyczny kawałek babki morelowej, kubek herbaty rumiankowej z miodem, czerwony koc i książka. Pozostaje tylko czekać aż mróz w końcu pójdzie sobie precz...

 

Babka morelowa

(foremka na babkę z dziurką w środku)

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru Dark Muscovado (np. Diamant)
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • kilka łyżek dżemu morelowego

Zmiksować miękkie masło z cukrem Dark Muscovado (można zamienić go na biały cukier, ale wtedy babka nie będzie miała tak intensywnego i głębokiego smaku). Dodać jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt - zmiksować składniki na gładką masę. Wysmarować foremkę do babki masłem i wysypać mąką. Do foremki nakładać łyżką ciasto, gdzieniegdzie kładąc kleksy z dżemu morelowego (tak, by były otoczone ciastem). Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ciasta.

Babkę piec około 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

0 thoughts on “Babka morelowa, mróz i wspomnienie lata

  1. Ulka

    Zima właśnie po to jest, by, kiedy mróz trzyma tęsknić do lata....:-)
    A babeczka fajna, szybka, łatwa i bardzo pachnąca morelami. Moja konfitura miała dodatkowo płatki migdałowe, więc ciacho pychota, że palce lizać. Dzięki za przepis ekspresowy.
    Gorąco pozdrawiam Ursa.
    p.s. Ty marźniesz, a ja się topię z gorąca, ciągle u nas okolo 30stC lub więcej.

    Odpowiedz
    1. Martyna

      Bardzo dziękuję za miłe słowa - zapach moreli rzeczywiście zniewalający 🙂
      Chętnie bym posiedziała dzień lub dwa w takim upale 🙂
      Przesyłam śnieżne pozdrowienia 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *