Niedziela. Śniadanie. Placuszki owsiane.

Bez mięsa, Dania mączne, Śniadania

Niedzielne śniadanie to taka mała tradycja. Nieważne gdzie, nieważne o której. Gdy jestem w domu rodzinnym na stole w niedzielny poranek obowiązkowo musi pojawić się domowy chleb i jajka na półtwardo. Gdy jestem u siebie często przygotowuję różnego rodzaju placuszki, którym towarzyszy domowa konfitura, pokrojone banany, krem czekoladowo – orzechowy, a w sezonie truskawki i maliny. Śniadanie jedzone bez pośpiechu, z kubkiem kawy, rozmowami o wszystkim i o niczym, sposób na zatrzymanie się choćby na chwilę.

Placuszki z płatkami owsianymi

(2-3 porcje)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka pól na pół z jogurtem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • olej do smażenia

Jajka i mleko z jogurtem zmiksować z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać płatki owsiane i ponownie zmiksować. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami – owocami, domową konfiturą, jogurtem itp.

DSC_9587

Tagged , , , , , , , , , , ,

0 thoughts on “Niedziela. Śniadanie. Placuszki owsiane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *