Przeskocz do treści

„Tort” urodzinowy

Rok temu 30 stycznia było tak (klik). W tym roku spędzam urodziny (i imieniny 🙂 ) w pracy, a po południu czeka mnie podobno jakaś niespodzianka 🙂 Prawdziwy tort urodzinowy będzie dopiero jutro, więc dzisiaj błyskawiczny i prosty sernik na zimno.  Herbatniki, biała i kakaowa warstwa, na wierzchu posiekane batoniki karmelowo - orzechowe (sernik z batonikami można znaleźć także tutaj) - pyszny 🙂

Dwuwarstwowy sernik na zimno

(tortownica ok. 22 cm)

  • 400 g serka homogenizowanego (np. waniliowego)
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 100 g czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilkanaście herbatników lub biszkoptów
  • 3 batoniki karmelowo - orzechowe

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.  Batoniki posiekać na kawałki. Serek, jogurt, cukier waniliowy, cukier zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, ponownie miksując. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać kakao i stopioną czekoladę, zmiksować. Spód formy wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, na spodzie poukładać biszkopty, a na nie wylać najpierw białą, a potem czekoladową masę. Na wierzchu ułożyć posiekane batoniki. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by masa stężała.

DSC_9714

5 thoughts on “„Tort” urodzinowy

  1. Pingback: Urodziny i ciasto czekoladowo – gruszkowe (bezglutenowe) | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Urodziny Śliwkowskiej i tort czekoladowy z brzoskwiniami – Śliwkowska w kuchni

  3. Pingback: Sernik podwójnie czekoladowy z masłem orzechowym i ganache

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *