Tarta, seler naciowy, sobota

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Sobota ze słońcem, spacerem, porządkami, zakupami w ulubionym warzywniaku, drzemką, nowymi pomysłami i przemyśleniami. Takie dni lubię.

Dzisiaj tarta, która nie wymaga wiele pracy, z chrupiącym selerem naciowym, który odkryłam niezbyt dawno temu. Połączenie tarty i dipu czosnkowo – ogórkowego to strzał w dziesiątkę 🙂

Tarta z selerem naciowym

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • seler naciowy (ok. 10 łodyg)
  • 1 łyżka pesto
  • olej/oliwa do smażenia
  • 150 g sera żółtego

Dip:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 ogórka świeżego
  • pieprz, sól

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy pokroić i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy/oleju i smażyć kilka minut, dolewając trochę wody, by seler zmiękł. Do selera dodać pesto, doprawić solą i pieprzem.  Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (również boki).

Ciasto podpiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć seler naciowy i posypać startym żółtym serem. Piec jeszcze około 45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę i doprawić solą i pieprzem.

 

DSC_9357

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *