Szary pstrąg, zielony tymianek, czerwone pomarańcze

Bezglutenowe, Dania główne, Ryby

Odkąd w moim warzywniaku pojawiły się czerwone pomarańcze zima nie wydaje się być już taka straszna. Zupełnie zapomniałam o jabłkach, nie kupuję bananów i kiwi, nie interesują mnie mandarynki. Piję sok z pomarańczy, jem pomarańcze w pracy i w domu, ciesząc oko ich wspaniałym kolorem i delektując się ich słodyczą i soczystością. Dodaję również pomarańcze do różnych dań obiadowych – mięs, ryb, śniadań – owsianki, jogurtu z granolą, planuję także upiec ciasto z czeronymi pomarańczami. Tak, zima ma zdecydowanie smak czerwonej pomarańczy 🙂

Pieczony pstrąg w czerwonych pomarańczach

(2 porcje)

  • 2 pstrągi (wypatroszone tuszki)
  • 3 czerwone pomarańcze (można zastąpić zwykłymi)
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy, wymieszać z tymiankiem i natrzeć mieszanką ryby. 2 pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ryby ułożyć na folii aluminiowej (można ją lekko natłuścić, by ryby nie przywarły). Na pstrągach ułożyć pokrojone pomarańcze i zawinąć folią. Ryby położyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30-40 minut (po 30 minutach można odwinąć folię, by lekko zrumienić ryby). Ryby podawać z kaszą pęczak, ziemniakami lub ryżem.

 

DSC_9879

Tagged , , , , , , , ,

0 thoughts on “Szary pstrąg, zielony tymianek, czerwone pomarańcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *