Makaron, kurczak, sos cytrynowy

Dania główne, Kurczak, Makaron

Codzienna walka z samą sobą o 5:30, gdy dzwoni budzik. Ciemno, zimno, do pracy daleko. Kawa waniliowa, skrobanie szyb, szarość i budzące się miasto. Zimowa rutyna. A na obiad makaron w sosie cytrynowym, by przywołać wspomnienie ciepła, słońca i zieleni. Bo przecież wiosna już niedługo 🙂

Makaron w sosie cytrynowym z kurczakiem

(4 porcje)

  • 500 g makaronu (dowolny kształt)
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z 1 lub 1 1/2 cytryny
  • 2 duże kubki śmietany 18% (około 600 ml)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz, sól

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Koperek drobno posiekać. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (z 1 lub 1 1/2 cytryny). Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do garnka wlać śmietanę, dodać kurczaka, skórkę z cytryny i pogotować chwilę, by sos zgęstniał. Do smaku dodać sok z cytryny, sól i pieprz, pogotować 2-3 minuty. Przed podaniem wrzucić do sosu posiekany koperek.

DSC_9224

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Makaron, kurczak, sos cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *