Przeskocz do treści

Wtorek, czekoladowy sernik, masło orzechowe i słońce

Lubię wtorki. Szczególnie, gdy w dzień świeci słońce, na parapecie rozkwitają hiacynty, mam  wolne popołudnie i wieczór i mogę spełnić zachciankę dotyczącą czekoladowego sernika, który chodził za mną od kilku ładnych dni. Tym razem czekoladę połączyłam z masłem orzechowym...

DSC_0120

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

(inspiracja: sernik czekoladowy z masłem fistaszkowym Nigelli Lawson)

(forma 22 lub 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (potrójnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego

Polewa:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • biszkopty na spód (opcjonalnie)

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem orzechowym. Jajka zmiksować w osobnej misce, dodać do masy serowej i ponownie zmiksować. Na koniec wlać czekoladę i zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć biszkopty. Wylać na nie masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 50-60 minut (przed wstawieniem do piekarnika stukam delikatnie formą z masą serową kilka razy o blat by pozbyć się powietrza z masy). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w środku na jakiś czas, by nie opadł. Odstawić do wystudzenia. Umieścić w rondelku wszystkie składniki i podgrzewać aż połączą się w jednolitą polewę. Ostudzoną polewą polać sernik i przed podaniem wstawić go na kilka godzin do lodówki.

 

DSC_0275

 

0 thoughts on “Wtorek, czekoladowy sernik, masło orzechowe i słońce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *