Makaron, szpinak, feta i piątek

Bez mięsa, Dania główne, Makaron

 W piątek do domu wraca się o wiele dłużej niż zwykle. Stoję w korku, w odtwarzaczu ulubiona płyta, na horyzoncie weekend. Powoli przełączam się z trybu „praca” na tryb „relaks”. Wiem, że czeka mnie całe spokojne popołudnie i wieczór, a potem dwa dni bez porannego wstawania, siedzenia godzinami przed komputerem i tysiąca spraw do załatwienia. Czeka mnie również wizyta w raju dla wielbicieli gotowania, czyli w sklepie na I., spotkanie z przyjaciółmi i śniadanie blogerów. To będzie fajny weekend 🙂

Makaron z kremowym sosem szpinakowym i fetą

(3-4 porcje)

  • 400 g makaronu (np. typu kokardki)
  • 1 kostka sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 350 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku

Szpinak rozmrozić na patelni. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fetę pokroić w kostkę. W garnku wymieszać śmietanę i rozmrożony szpinak, doprowadzić do wrzenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać pokrojoną fetę i jeszcze chwilę gotować. Polać gorący makaron sosem i od razu podawać.

DSC_0139

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Makaron, szpinak, feta i piątek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.