Biała zupa, gruszka i kalafior

Dania główne, Zupy

Kalafior. Gruszka. Aksamitny krem. Delikatna słodycz. Czosnkowa nuta.

DSC_6242

 

Krem kalafiorowo – gruszkowy

(4 porcje)

  • 1/2 kalafiora

  • 2 gruszki

  • 1 – 1 1/2 l bulionu warzywnego

  • pieprz

  • sól

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

 

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kalafior i gruszki zalać bulionem i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt (wcześniej wymieszany z odrobiną zupy), dokładnie wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę.

 

Krem kalafiorowo - gruszkowy

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.