Brukselka, ziemniaki, por

Bez mięsa, Dania główne

Dni mijają niepostrzeżenie. Słońce wpada przez okno w pracy. Na parapecie odżywa geranium i znów zaczyna roznosić cytrynowy aromat. W ulubionym kubku kawa z mlekiem i cukrem. Pani w warzywniaku wybiera najładniejsze renety na szarlotkę. Siedzę na dachu łapiąc promienie popołudniowego słońca, które prawie zachodzi. Tak zwyczajnie. Wiosna?

 

Warzywa zapiekane z sosem beszamelowym

(3-4 porcje)

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 por
  • 8 brukselek

Sos beszamelowy:

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Ziemniaki obrać, brukselkę i pora oczyścić ze zwiędłych liści i odciąć dolne części. Warzywa dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Brukselkę i pora pokroić na kawałki i poddusić w garnku na maśle, doprawić solą i pieprzem (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody).

Przygotować sos beszamelowy. Wszystkie składniki na sos odmierzyć wcześniej. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, po czym, cały czas mieszając (by nie dopuścić do powstania grudek), dodawać mleko. Gotować aż do zgęstnienia, mieszając bez przerwy. Na końcu dodać gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować odrobiną tłuszczu (by warzywa nie przywierały). Na dnie naczynia ułożyć połowę ziemniaków, potem podduszoną brukselkę i pora i drugą warstwę ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym i wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Piec około 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, odstawić na około 10 minut.

 

DSC_0688 - Kopia

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.