Buraczano – czekoladowe ciasto

Ciasta, Czekolada, Desery, Słodkości

„A nie możesz upiec czegoś z warzywami?” – zapytała ostatnio koleżanka. Uwielbiam spełniać życzenia moich znajomych, więc upiekłam. Ciasto z burakiem. Czekoladowe, wilgotne i obłędnie pyszne. Z polewą czekoladową i dwoma tabliczkami czekolady w środku 🙂 Zarówno dla wielbicieli warzyw, jak i czekolady 😉

 

 

Ciasto buraczano – czekoladowe

(okrągła forma ok. 24 cm lub mniejsza prostokątna blaszka – 20 x 25 cm)

Ciasto:

  • 200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 1 duży burak lub 2 średnie
  • 2 czubate łyżki kakao

Polewa:

  •  3 łyżki masła
  •   6 łyżek cukru pudru
  •   2 czubate łyżki kakao
  •   4 łyżki  mleka

Buraka obrać, pokroić na kawałki i ugotować lub upiec, by był miękki, po czym dokładnie zblendować . Roztopić czekoladę z masłem, ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, kakao, dokładnie zmiksować. Dodać czekoladę z masłem i puree z buraka, ponownie zmiksować. Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto do formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40-50 min (ciasto można naciąć w połowie pieczenia, by upiekło się równomiernie). W rondelku wymieszać wszystkie składniki na polewę i rozpuścić na średnim ogniu, podgrzewać aż polewa będzie jednolita i gęsta.  Polewą polać ostudzone ciasto.

 

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.