Przeskocz do treści

Młoda kapusta, koperek i zmiana czasu

Zmiana czasu, która powoduje, że gdzieś ucieka godzina. Słońce i zimne powietrze. Młoda kapusta za 3 złote w warzywniaku. Żonkile w wazonie. Oczekiwanie na weekend i na uporządkowanie ogródka na dachu. Szukanie inspiracji w książkach kucharskich. Wiosna...

Zasmażana młoda kapusta

(2 większe lub 4 mniejsze porcje)

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 300-400 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

 

Kapustę umyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Obrać marchew i pokroić ją na półplasterki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i poddusić do miękkości. Koperek posiekać drobno. Kapustę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i krótko zasmażyć. Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Chwilę poddusić. Na końcu dodać koperek i wszystko wymieszać.

 

DSC_1092_Kopia

0 thoughts on “Młoda kapusta, koperek i zmiana czasu

  1. Pingback: Kotleciki z ziemniaków i wędzonej makreli | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *