Przeskocz do treści

Sernik, czekolada, masa krówkowa, orzechy laskowe

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jak co roku Święta będę spędzała w domu, więc zapewne to mama będzie grała pierwsze skrzypce w kuchni 🙂 Z pewnością upiecze mazurka i klasyczny sernik (zgadłam, Mamo? 😀 ). Moją wielką miłością są serniki czekoladowe, więc dzisiaj kolejna wersja - połączenie czekolady, masy krówkowej i prażonych orzechów laskowych. Jest wspaniale kremowy a smak zatopionych w karmelu orzechów to niebo w gębie. Polecam, nie tylko na Wielkanoc 🙂

Sernik czekoladowy z masą krówkową i orzechami laskowymi

(forma 22-24 cm)

  • 1 kg twarogu (potrójnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu w proszku
  • kilkanaście biszkoptów
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 100 g orzechów laskowych

 

Orzechy podprażyć na suchej patelni, przesypać do woreczka lub na ściereczkę i pocierać aż skórka zejdzie. Posiekać orzechy i ponownie chwilę podprażyć je na suchej patelni. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.

W jednej misce zmiksować twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, kakao i budyń. W drugiej misce zmiksować dokładnie jajka. Masę jajeczną zmiksować na niskich obrotach z masą serową. Na koniec dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować.

Formę do ciasta wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie ułożyć biszkopty, wlać masę serową. Sernik wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 60 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku na około godzinę, potem wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Masę krówkową przełożyć do rondelka, podgrzać, mieszając ją dokładnie z mlekiem aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać  posiekane i podprażone orzechy i dokładnie wymieszać.

Masę krówkowo - orzechową rozsmarować na wierzchu sernika (można dodatkowo ozdobić roztopioną czekoladą lub wiórkami czekoladowymi). Sernik przed podaniem wstawić na minimum kilka godzin do lodówki.

 

DSC_1049

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *