Przeskocz do treści

Wielkanocna babka cytrynowa

Jutro jadę w rodzinne strony, gdzie co roku spędzam Wielkanoc. Wam życzę wesołych, słonecznych i radosnych Świąt, dużo mazurków, wielkanocnych bab, serników i innych pyszności 🙂 Odpocznijcie, nacieszcie się rodzinną atmosferą 🙂 Może w tym roku na Wielkanoc upieczecie pyszną i wilgotną babkę cytrynową?

Babka cytrynowa

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g białej czekolady na polewę lub lukier z 1 łyżki soku z cytryny i cukru pudru (ilość zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać)

Zmiksować miękkie masło z cukrem. Dodać jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę – zmiksować składniki na gładką masę. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować. Wysmarować foremkę do babki masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do foremki i wyrównać wierzch. Babkę piec około 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Po ostudzeniu oblać babkę białą czekoladą lub lukrem.

3 thoughts on “Wielkanocna babka cytrynowa

  1. Pingback: Babka czekoladowo – bananowa na Wielkanoc | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: #Kwiecień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

  3. Pingback: Babka czekoladowo – bananowa na Wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *