Tarta z cukinią i fetą na kruchym spodzie

Bez mięsa, Dania główne, Dania mączne, Wypieki wytrawne

Są takie dania, do których wracam bardzo często, wprowadzając pewne zmiany – tarta z cukinią i fetą zdecydowanie należy do moich ulubionych wypieków wytrawnych. Zarówno ta na cieście francuskim, jak i na kruchym spodzie. Czasami dodaję do niej tymianek, czasami piekę ją bez masy jajecznej. Do cukinii przekonałam się całkiem niedawno i teraz zupełnie nie wiem, jak mogłam jej nie lubić 🙂

 

Tarta z cukinią i fetą na kruchym spodzie

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić na cienkie plasterki. Poddusić w garnku ze szczyptą soli, odrobiną oliwy i wody do miękkości (cukinia nie może się rozpadać). Odcedzić cukinię na sitku. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną, doprawić pieprzem i opcjonalnie solą (jeśli feta jest bardzo słona sól można pominąć). Fetą pokroić w kostkę.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Spód podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, posypać fetą i zalać masą jajeczną. Tartę piec jeszcze około 40-45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni.

Tarta najlepiej smakuje z sałatką z sałaty lodowej, pomidorów i szczypiorku, skropiona oliwą, z dodatkiem suszonych ziół, soli i pieprzu.

 

DSC_1878

Tagged , , , , , ,

0 thoughts on “Tarta z cukinią i fetą na kruchym spodzie

  • Przepis wypróbowałem, wyszło słone jak wszyscy diabli i przez to w zasadzie nie jadalne. I to mimo tego, że domyśliłem się, że przy całym opakowaniu słonej fety lepiej nie solić masy jajeczno/śmienowej, jak wskazano w przepisie.

    1. Dobry wieczór, bardzo mi przykro, że tarta była za słona – bardzo dużo zależy od fety, jej „słoność” jest różna w zależności od marki. Jeśli mamy do dyspozycji bardzo słoną fetę rzeczywiście należy pominąć sól (wpisałam już taką uwagę w przepisie) lub użyć połowy kostki.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *