Przeskocz do treści

Mini pizze, oliwki, ser żółty i sos pomidorowy

Idealne na imprezę, na wieczór z filmem, na kolację, na piknik, na deszczowy dzień i na słońce na plaży. Dodatki można dowolnie zmieniać. Puszyste drożdżowe ciasto świetnie komponuje się z sosem pomidorowym, oliwkami i serem. Mini pizze na pewno będą smakowały wszystkim pizzożercom 🙂

Mini pizze

(około 18 sztuk)

  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 kostki drożdży

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać trochę mąki i wody, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na około 40-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto można również wykorzystać do zrobienia jednej większej pizzy.

 

Dodatki:

  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wody
  • suszone zioła (np. bazylia i oregano)
  • pieprz, sól
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • około 5 plastrów żółtego sera
  • opcjonalnie szynka (kilka plasterków)

Oliwki (i szynkę) pokroić. Plastry sera podzielić na 4 części. Koncentrat wymieszać z łyżką wody, ziołami, solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć. Na pizze nakładać koncentrat pomidorowy, oliwki (i szynkę), na wierzchu kładąc ser. Odstawić na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pizze piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 15 minut.

 

DSC_1239

 

0 thoughts on “Mini pizze, oliwki, ser żółty i sos pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *