Przeskocz do treści

Babeczki rabarbarowe

Goździki w wazonie, słońce i ciepło za oknem, zapach wiosny. Truskawki i rabarbar. Dokładnie rok temu były babeczki z truskawkami i kruszonką, w tym roku babeczki z rabarbarem <3

Babeczki rabarbarowe

(12 sztuk)

 

Masa:

  •  1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

 

Rabarbar:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina wody


Rabarbar obrać, umyć, pokroić w plasterki. W rondelku wymieszać rabarbar z sokiem z cytryny, cukrem, dolać odrobinę wody. Rabarbar poddusić krótko, by kawałki się nie rozpadały, ostudzić.  W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki na masę. Zawartość obu misek połączyć (nie mieszać zbyt długo). Napełnić masą foremki wysmarowane masłem lub wyłożone papilotkami, na wierzchu ułożyć po kilka kawałków osączonego z syropu rabarbaru. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *