Tarta botwinkowa

Bez mięsa, Dania główne, Wypieki wytrawne

Czas mija niepostrzeżenie, z poniedziałku robi się czwartek, z poranka wieczór. Słońce w dzień, deszcz w nocy. Zieleń na balkonie, bogactwo kolorów na targu. Słodki smak truskawek, ostra rzodkiewka, soczyste czereśnie i aromatyczny koperek. Botwinka, tym razem nie w zupie, a w pysznej tarcie. W towarzystwie fety i czosnku. Z ulubioną sałatką. Na czwartkowy obiad.

Tarta z botwinką i fetą

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki.

 

Nadzienie:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie sera feta
  • pieprz, sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany

 

Botwinkę umyć, przebrać, obrać buraczki. Liście i buraczki pokroić. Botwinkę z masłem poddusić na patelni, na końcu dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser feta pokroić w kostkę.Wymieszać jajka ze śmietaną, dodać soli i pieprzu i na końcu wymieszać masę jajeczną z lekko przestudzoną botwinką.

Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Spód podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wylać masę botwinkową i posypać fetą. Tartę piec jeszcze około 40-45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni.

Podawać z ulubioną sałatką ( u mnie z pomidorów, ogórków, rzodkiewki, koperku i szczypiorku).

 

DSC_2801

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Tarta botwinkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *