Przeskocz do treści

Początek wakacji, mewy w Łebie, babka, morele i truskawki

Zapakować kilka najpotrzebniejszych rzeczy, wsiąść do samochodu i po nieco ponad 100 km znaleźć się w Łebie. Całkowicie się zrelaksować, posłuchać szumu fal, spróbować regionalnego piwa, bawić się ze Ślązakami na dancingu, kupić sobie pierścionek na straganie, pospacerować po wydmach, śmiać się non stop ze wspaniałymi ludźmi, śniadania jeść w altance, a obiady w knajpkach. Przeżyć naprawdę cudowny weekend i z nową energią wejść w nowy (przedostatni przed urlopem:) ) tydzień 🙂

 

Babka z truskawkami i morelami

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  •  2 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 morele
  • kilka truskawek

Morele i truskawki umyć, pozbawić szypułek i pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować miękkie masło z cukrem. Dodać jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt – zmiksować składniki na gładką masę (gdyby masa była za gęsta można dolać odrobinę mleka). Wysmarować foremkę do babki masłem i wysypać mąką. Do foremki nakładać łyżką ciasto, gdzieniegdzie kładąc owoce (tak, by były otoczone ciastem). Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa ciasta.

Babkę piec około 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

 

DSC_3033

0 thoughts on “Początek wakacji, mewy w Łebie, babka, morele i truskawki

  1. Pingback: #Lipiec na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *