Torcik z kremem limonkowym i owocami sezonowymi

Ciasta, Ciasta z owocami, Słodkości, Wypieki słodkie

Miłość do limonki po spróbowaniu tarty Asi. Słodko – kwaśne połączenie będące smakiem lata. Miękki biszkopt, biały lekki krem i czerwień owoców sezonowych. Dni mijające zbyt szybko, niby wtorek a już środa. Krótki spacer po Starówce, pęk żółtych róż, bób, fasolka, truskawki i maliny. Plany na odpoczynek nad jeziorem, chmury nad miastem i ciepła kawa w zimny wieczór…

 

Torcik z kremem limonkowym, truskawkami i malinami

(forma o średnicy ok. 20 cm)

Biszkopt (na podstawie przepisu z bloga Moje wypieki)

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • (w przepisie na MW jest jeszcze 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – ja nie dodawałam)

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać (tak by piana nie opadła. Biszkopt piec w formie wysmarowanej na spodzie masłem i oprószonej mąką w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 35 – 40 minut. Odstawić do wystudzenia, po czym przekroić na 2 blaty.

 

Krem limonkowy

  • 200 g śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki

Schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach, po chwili dodać cukier puder, a na końcu skórkę i sok z limonki.

Dodatkowo:

  • około 2 garści owoców sezonowych (maliny, truskawki, czerwone porzeczki itp.)
  • ok. 1/2 szklanki wody z sokiem z limonki (ilość według uznania)

 

4

 

 

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, rozsmarować na nim połowę kremu i ułożyć warstwę owoców, lekko wciskając je w krem. Przyłożyć drugim blatem, który również należy nasączyć i na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu, ułożyć pozostałe owoce. Torcik można ozdobić według uznania. Przed podaniem dobrze jest wstawić torcik na minimum kilka godzin do lodówki.

 

2

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Torcik z kremem limonkowym i owocami sezonowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.