Jagody, lipiec, deszcz

Ciasta z owocami, Desery, Serniki, Słodkości, Wypieki słodkie

Początek lipca, czasem słońce, czasem deszcz, kawa waniliowa w kubku, dzieci pod blokiem korzystające z wakacji i siedzące na masce mojego samochodu, bo „Proszę pani, trawa jest mokra i nie mamy gdzie siedzieć!” Spakowana walizka na urlop na Mazurach, codziennie rano przypominająca, że jeszcze dwa, jeszcze jeden dzień i wsiądę do pociągu o 7 rano by pojechać na festiwal i relaks nad jeziorem. Jagody z cukrem, bo maliny wykupiła jakaś pani przede mną. Sernik z jagodami, z nutą wanilii, kremowy i pyszny…

 

Sernik waniliowy z jagodami

(forma ok. 22 cm)

  • 1 kg twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 250 g jagód
  • biszkopty na spód

Jagody umyć i przebrać, wyrzucając ogonki i listki. W jednej misce zmiksować twaróg, cukier puder, esencję waniliową i budyń. W drugiej misce zmiksować dokładnie jajka. Jajka zmiksować na niskich obrotach z masą serową.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć biszkopty, wlać masę serową. Na masie serowej poukładać jagody, lekko wciskając je w ciasto.

Sernik wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 60-70 minut (sernik wygląda jakby był niedopieczony, ale dzięki temu po schłodzeniu będzie bardzo kremowy). Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku na około godzinę, potem wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Sernik przed podaniem wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Można dodatkowo polać ciasto roztopioną białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

 

jagodowy

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Jagody, lipiec, deszcz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.