Botwinka, mascarpone, ciasto francuskie – tarta

Bez mięsa, Wypieki wytrawne

Burzowy poniedziałek po intensywnym weekendzie, który jak zwykle minął za szybko. Plany na następny tydzień, starannie wpisane do kalendarza. Agrest czekający na przerobienie, jabłka z sadu Mamy pachnące pełnią lata, zielona fasolka, pomidory i ogórki ze szklarni.

Botwinka, pachnący koperek, kremowe mascarpone i delikatne ciasto francuskie w pysznej tarcie.

Tarta z botwinką i mascarpone na cieście francuskim*

(4 porcje)

  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • pieprz, sól

Botwinkę i koperek umyć. Buraczki obrać i posiekać. Liście i koperek również drobno pokroić. Warzywa wrzucić na patelnię, wlać odrobinę wody, posolić i poddusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podduszone warzywa ostudzić.

Formę (okrągłą lub prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem (także brzegi), tnąc je odpowiednio. Spód tarty podpiec około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Serek mascarpone i jajka dokładnie zmiksować, dodając pieprz i sól. Masę jajeczną wymieszać z botwinką.

Na podpieczony spód wylać botwinkową masę i piec jeszcze około 40-45 minut, aż ciasto francuskie nabierze złotego koloru.

* Polecam także tartę z botwinką na kruchym spodzie 🙂

DSC_3932

Tagged , , , , , , , ,

0 thoughts on “Botwinka, mascarpone, ciasto francuskie – tarta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.