Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Ciasta z owocami, Słodkości, Wypieki słodkie

Codzienne pieczenie ciast ucieranych z kruszonką. Morele, maliny, borówki, śliwki, jabłka, porzeczki. Pachnące latem owoce, maślana kruszonka, wilgotne ciasto. Uśmiechy na twarzach obdarowanych tymi słodkimi wypiekami. Kawałeczek ciasta dla siebie, z kubkiem mleka i widokiem z balkonu na dachu.Chwila oddechu po długim dniu, pełnym spraw do załatwienia, maili i telefonów.

Delikatny zapach jesieni, przypominający, że za niecały miesiąc wrzesień…

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

(większa keksówka dł. 25-30 cm lub dwie mniejsze, lub okrągła forma ok. 24 cm)

  • ok. 400 g owoców sezonowych (u mnie morele, porzeczki, borówki i maliny)

DSC_4026

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Masło posiekać i rozcierając w palcach połączyć szybko z masłem i mąką, do powstania kruszonki.

Owoce umyć, pozbawić pestek i ogonków. Morele pokroić na połówki. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Przelać do dużej keksówki (lub dwóch małych) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce, lekko wciskając je w masę. Posypać kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55-60 minut (sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy nie jest surowe w środku).

 

DSC_4058

Tagged , , ,

0 thoughts on “Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.