Fasolka szparagowa w warzywach

Dania główne, Warzywa

Tłumy na Starym Mieście, stragany z biżuterią, ubraniami, produktami regionalnymi i różnego rodzaju bibelotami. Słońce i kolejny dzień upału. Astry i róże w wazonie. Rap w głośnikach, by zagłuszyć koncert sąsiada wielbiciela disco – polo. Dzieci na podwórku budujące szałas. Leniwa sobota ze szklanką wody z limonką i miętą.

Fasolka szparagowa w warzywach

(2-3 porcje)

  • 1/2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 2 większe pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie 2 kabanosy lub 2 parówki

Warzywa umyć, cebulę i czosnek obrać, paprykę  pozbawić gniazda nasiennego, pomidory pozbawić ogonków. Poucinać końcówki fasolki.

Fasolkę pokroić na mniejsze części i pogotować około 10 minut we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru, odcedzić.

Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oliwy, wrzucić fasolkę, resztę warzyw i przeciśnięty przez praskę czosnek (plus ewentualnie pokrojone parówki lub kabanosy). Dusić warzywa do miękkości, przyprawić curry, papryką słodką, solą i pieprzem.

 

DSC_4047

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.