Przeskocz do treści

Ciasto czekoladowe, morele, śliwki

Zimne powietrze wpadające wieczorem przez okno, ćma obijająca się o lampkę. Dżemy, mus jabłkowy i pomidory zamknięte w słoikach, w równym rzędzie czekające na wyniesienie do piwnicy. Kojący zapach czekolady i śliwek wydobywający się z piekarnika. Bukiet żółtej nawłoci i pierwszy żółty liść na parapecie...

 

Ciasto czekoladowe z morelami lub śliwkami

(okrągła forma 22-24 cm lub mniejsza prostokątna blaszka)

  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • około 10 śliwek lub moreli

 

DSC_4097

Owoce umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.

Miękkie masło zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko, zmiksować,. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksować kilka minut.

Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), na wierzchu poukładać połówki śliwek lub moreli (miąższem do dołu) . Ciasto piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez 55-60 min (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przed podaniem można dodatkowo polać stopioną czekoladą.

 

DSC_4172

4 thoughts on “Ciasto czekoladowe, morele, śliwki

  1. Pingback: Ciasto ze śliwkami | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Czekośliwka, czyli śliwkowa „nutella”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *