Tarta z łososiem i kalafiorem

Dania główne, Ryby, Warzywa, Wypieki wytrawne

Długi weekend, wizyta u rodziny, przeglądanie starych dokumentów i zdjęć, długie rozmowy przy nalewce z pigwy. Stare książki kucharskie, jeszcze po babci, otrzymane w prezencie. Cynie w wazonie, kruche ciasto ze śliwkami. Polne pomidory w warzywniaku za 2 złote, okrągłe delikatne brzoskwinie, malutkie żółte mirabelki. Domowy chleb na zakwasie z masłem i konfiturą agrestową, herbata z cytryną i miodem. Zbliżająca się jesień?

 

Tarta z łososiem i kalafiorem
(standardowa forma do tarty)

Ciasto:

– 250 g mąki
– 125 g masła
– 1 łyżeczka soli
– 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieprz, sól
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%

 

  • Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować na parze (kalafior może być lekko twardawy, nie powinien się rozpadać). Odstawić do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Spód podpiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić na kawałki.
  • Na podpieczony spód wyłożyć różyczki kalafiora i kawałki łososia, równomiernie zalać masą jajeczno-śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40-45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni.

 

DSC_4283 - Kopia

 

Tagged , , , , , , ,

0 thoughts on “Tarta z łososiem i kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *