Dżem mirabelkowy

Przetwory, Słodkości

„Dżemy zasługują na wielką uwagę. Przyrządzanie ich zabiera mniej czasu niż robienie konfitur, a wymagania w stosunku do surowca są mniejsze. Dżemy w smaku nie ustępują konfiturom, raczej mają smak pełniejszy. Ze względu na łatwość rozsmarowywania na chleb dżemy są bardzo dogodne w użyciu.” („Domowe przetwory z owoców i warzyw” Andrzej Mering, Warszawa 1970)

 

Dżem mirabelkowy

(z czerwonych mirabelek)

  • 500 g cukru na każdy 1 kg owoców
  • ja użyłam 3 kg wypestkowanych mirabelek (waga bez pestek) i 1 1/2 kg cukru
  • wyszło mi 9 słoiczków po ok. 300 ml każdy

Mirabelki dokładnie umyć i wypestkować (przekrawam je na pół i usuwam pestki). Owoce przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, w razie potrzeby można dolać ok. 1/2 szklanki wody. Gotować owoce, które po pewnym czasie zaczynają puszczać sok. Gdy owoce zaczynają mięknąć (po około 20-25 minutach), dodać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce razem z cukrem gotować na małym ogniu, często mieszając, przez około 50-60 minut, aż do momentu gdy dżem zgęstnieje.

Gorący dżem przełożyć do umytych słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem, zostawiając je w takiej pozycji aż ostygną.

 

DSC_4449

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Dżem mirabelkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.