Ostatnie śniadanie – jajecznica z pomidorem i fetą

Bez mięsa, Bezglutenowe, Śniadania

Gdybym miała wybrać ostatnie śniadanie w moim życiu na pewno wybrałabym jajecznicę z fetą i pomidorem. Delektowałabym się słodyczą pomidora, delikatnością jajek na maśle i słoną fetą. Jest to jedno z dań, które kojarzy mi się szczególnie dobrze, do którego bardzo często wracam i które nigdy mi się nie znudzi 🙂 Smakuje równie dobrze w porze kolacji 🙂

 

Jajecznica z pomidorem i fetą

(proporcje dla 1 osoby)

  • 2-3 jajka
  • 1/3 kostki sera typu feta
  • 1 większy pomidor
  • pieprz, sól
  • masło do smażenia

Pomidora sparzyć wrząca wodą i obrać ze skórki, posiekać na kawałki i ułożyć na talerzu. Fetę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozkłócić w misce, dodając odrobinę pieprzu. Na patelni roztopić masło, wlać jajka, po kilkunastu sekundach dodać fetę i usmażyć do pożądanej konsystencji, często mieszając (ja nie przepadam ani za wodnistą jajecznicą, ani za mocno ściętą). Można dodać do jajecznicy odrobinę soli, ale trzeba pamiętać, ze feta sama w sobie jest słona. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz z pomidorami, podawać od razu.

 

DSC_4470

 

 

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Ostatnie śniadanie – jajecznica z pomidorem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.