Dżem z czarnego bzu

Przetwory

Ostatnie dni sierpnia, spacer po polu po żniwach, bukiet z łąkowych kwiatów, krzaki czarnego bzu rosnące pod lasem. Soczyste i słodkie pomidory w szklarni, ciepłe słońce w dzień i zimna mgła o poranku. Łapanie ostatnich momentów lata, zamykanie dżemów w słoikach. Radość z małych rzeczy…

Dżem z czarnego bzu

Bez czarny zawiera sambunigrynę, mającą działanie przede wszystkim przeczyszczające, dlatego owoce czarnego bzu należy przed ugotowaniem dokładnie przebrać (wyrzucając zielone owoce) i gotować nieco dłużej niż dżem z innych owoców, dzięki czemu ta substancja się niszczy.

  • 500 g cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1 cytryny na każdy 1 kg owoców
  • ja użyłam 1 kg owoców z czarnego bzu i wyszły mi 3 słoiczki po ok. 300 ml każdy

Owoce czarnego bzu zbieram ucinając nożyczkami baldachimy, a potem usuwać owoce z baldachimów za pomocą widelca, dzięki czemu trwa to o wiele krócej niż robienie tego rękoma.

Przebrane i umyte owoce przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, dolewając ok. 1/2 szklanki wody. Gotować owoce, które po pewnym czasie zaczynają puszczać sok, często mieszając. Po około 30 minutach gotowania dodać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce razem z cukrem gotować na małym ogniu, często mieszając, przez kolejne 40-50 minut, aż do momentu gdy dżem zgęstnieje. Na końcu dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę podgotować.

Gorący dżem przełożyć do umytych słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem, zostawiając je w takiej pozycji aż ostygną.

Jeśli mamy mało owoców czarnego bzu możemy do nich dodać innych owoców – doskonale pasują do niego jabłka, borówki lub aronia.

 

DSC_4531

Tagged , , , ,

0 thoughts on “Dżem z czarnego bzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.