Przeskocz do treści

Ciasto czekoladowo – kokosowe

Kolorowy bukiet kwiatów, zapach czekolady, maliny i jeżyny, kawa. Ulubiona muzyka w głośnikach, jeden utwór powtarzany w nieskończoność. Zapach świeżego prania wysuszonego na słońcu, uśmiech sąsiadki spotkanej przed blokiem. Kilka mirabelek zebranych z trawnika, pomarańczowe pomidory. Lubię soboty.

 

Proste ciasto czekoladowo - kokosowe

(okrągła forma ok. 22 cm)

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 1/3 szklanki mleka pól na pół z jogurtem naturalnym
  • 3 duże jajka

Ganache:

  • 200 g czekolady (100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
  • 200 g śmietanki 30% lub 36%

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie maliny w syropie i świeże jeżyny i maliny),
  • konfitura niskosłodzona
  • lub ubita śmietanka lub mascarpone z odrobiną cukru pudru do przełożenia ciasta

 

DSC_4536

Jajka zmiksować z miękkim masłem, dodać aromat, cukier i mleko z jogurtem, dalej miksować. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i miksować masę kilka minut. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre – gdy jest suchy ciasto jest upieczone).

Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół i przełożyć konfiturą niskosłodzoną (ja użyłam malin osączonych z syropu) lub ubitą śmietanką (mascarpone).

Zrobić ganache: zagotować śmietankę, zestawić z ognia i dodać czekoladę. Bardzo dokładnie wymieszać by powstała jednolita czekoladowa masa. Ostudzić - gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wylać ją na wierzch ciasta i rozprowadzić równą warstwą.

Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Na wierzchu poukładać owoce (u mnie maliny i jeżyny - możne oczywiście pominąć ten krok) i ponownie wstawić na jakiś czas do lodówki.

 

DSC_4574

0 thoughts on “Ciasto czekoladowo – kokosowe

  1. Pingback: #Wrzesień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *