Przeskocz do treści

Naleśniki z czekoladą i malinami

Rano deszcz, po południu słońce. Spacer po Dolnym Wrzeszczu, dynie ozdobne w warzywniaku. Jesienne porządki w domu, pozywanie się zbędnych rzeczy. Naleśniki z czekoladą i malinami jedzone na dachu, z widokiem na całą dzielnicę...

 

Cienkie naleśniki z czekoladą i malinami

(ok. 10 sztuk)

Ciasto (na podstawie przepisu Julii Child):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wstawić do lodówki na około 30-60 minut. Rozgrzaną patelnię wysmarować masłem, wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.

 

Polewa z mlecznej czekolady:

  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
  • 250 g mlecznej czekolady

Śmietankę zagotować w rondelku, po zestawieniu z ognia dodać czekoladę i dokładnie mieszając doprowadzić do powstania jednolitej masy czekoladowej.

Naleśniki podawać na ciepło z polewą w temperaturze pokojowej i świeżymi owocami, np. malinami lub przetworami z owoców.

 

DSC_4635

0 thoughts on “Naleśniki z czekoladą i malinami

  1. Pingback: #Wrzesień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: #Grudzień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *