Placuszki z serkiem Almette, gruszką i jabłkiem

Inne, Śniadania

Leniwe niedzielne śniadanie z kawą i placuszkami. Słodycz gruszki i jabłka, słońce za oknem. Zbliżająca się jesień, pierwsze spadające z drzew liście…

Placuszki śniadaniowe z gruszką i jabłkiem*

(2-3 porcje)

Placuszki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem

Mus owocowy:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru

DSC_5001

Jabłka i gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Owoce pokroić na kawałki i dusić w rondelku z odrobiną wody i cukrem, do momentu aż powstanie mus (około 5-7 minut). Serek Almette zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką i jajkami (opcjonalnie z proszkiem do pieczenia). Placuszki smażyć z obu stron na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podawać z musem owocowym.

DSC_5007

* Przepis bierze udział w konkursie Almette. Puszysty smak natury

DSC_5013

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Placuszki z serkiem Almette, gruszką i jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.