Przeskocz do treści

Chlebek bananowy ze śliwkami

Wyciągam z szafy ciepłe swetry, czuję zapach mieszkania po pierwszym dniu z włączonymi grzejnikami, zmiatam z balkonu suche liście. W kubku paruje waniliowa herbata, której towarzyszy kawałek wilgotnego chlebka bananowego...

 

Chlebek bananowy ze śliwkami

(duża keksówka lub dwie mniejsze)

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 6-10 śliwek na wierzch

DSC_5235

Śliwki umyć, obrać, usunąć pestki i każdą podzielić na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości). Banany obrać ze skórki, usunąć końcówki i rozgnieść widelcem w misce na papkę. Do bananów dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową i cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki, na wierzchu poukładać śliwki (skórką do góry). Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut (sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone).

 

DSC_5242

 

Nadal trwa głosowanie na Śliwkowską w konkursie Blog of Gdańsk 2014 - głosować można tutaj. Z góry dziękuję za wsparcie 🙂

0 thoughts on “Chlebek bananowy ze śliwkami

  1. Pingback: Ciasto ze śliwkami | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *