Babeczki z karmelizowanymi śliwkami

Październik, słoneczna sobota, szum fal, złote bursztyny, uśmiechnięci przechodnie, czerwone liście klonu na chodniku, kawa w miłym towarzystwie i rozmowy o wszystkim. Słońce wpadające przez balkon, wygodny fotel i babeczki ze śliwkami.

Babeczki z karmelizowanymi śliwkami

(12 sztuk)

Masa:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej

Śliwki karmelizowane:

  • 6 średnich śliwek lub 12 małych
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Każdą połówkę okroić na 3-4 plasterki. Na patelni roztopić masło, dosypać cukier, zamieszać drewnianą łyżką, Dodać pokrojone owoce i poddusić około 10 minut, często mieszając. Sprawdzić czy śliwki są odpowiednio słodkie, w razie potrzeby dosypać więcej cukru. Wymieszać razem suche i mokre składniki na babeczki.  Do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami włożyć po łyżce ciasta, potem po łyżeczce karmelizowanych śliwek i wyłożyć na nie pozostałą część masy. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20-25 min. Babeczki dobrze smakują posypane cukrem pudrem.   DSC_5280

Leave a comment

  1. Uwielbiam śliwki. Jeszcze z dodatkiem ciasta… W sobotę odkryliśmy mini piekarnię. Wzięłam 2 buły na spróbowanie. Ugryzłam ze śliwką i dostałam ślinotoku, takie dobre 😀 To smak ciasta, którego od dawna szukałam. Mniam, ta jesień taka pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.