Przeskocz do treści

Deser czekoladowy z musem śliwkowym

Jesień w pełni, zapach wilgotnej trawy, złote i czerwone liście na drzewach. Herbata rumiankowa z miodem, ciepły koc i książki z dzieciństwa. Rodzinny weekend, dni, które mijają zbyt szybko. Stare zdjęcia przywiezione z domu, kolejny tydzień pełen wyzwań. Miłego poniedziałku 🙂

Deser czekoladowy z musem śliwkowym

(2 porcje)

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 6 śliwek
  • cukier do dosłodzenia owoców

 

Śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Śliwki poddusić około 7-10 minut, często mieszając, aż powstanie mus. Dosłodzić w razie potrzeby.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, po czym zmiksować z serkiem mascarpone na puszysty krem (ok. 3-5 minut).

Do szklanek lub pucharków przełożyć krem czekoladowy, a na wierzchu położyć mus śliwkowy. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Deser podawać schłodzony.

 

 

 

0 thoughts on “Deser czekoladowy z musem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *