Tarta z brokułami i gorgonzolą

Inne

Piękna jesienna mało listopadowa pogoda. Wieczory w kuchni, przy włączonym piekarniku. Szarlotki, bułeczki cynamonowe, bułki na zakwasie, tarty. Brak weny na robienie zdjęć i tworzenie wpisów na bloga. Czerpanie radości wyłącznie z gotowania – mieszania risotto, obierania jabłek, krojenia dyni, zagniatania ciasta drożdżowego… I uśmiechy obdarowywanych słodkościami. Fajnie sobie przypomnieć po co to robię 🙂

 

Tarta z brokułami i gorgonzolą

(forma do tarty)

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 brokuł (lub 1 opakowanie mrożonych brokułów)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pieprz, sól
  • Brokuła podzielić na małe różyczki, ugotować na parze (może być lekko twardawy, nie powinien się rozpadać). Odstawić do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Spód podpiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Pokroić ser gorgonzola w kostkę. W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i ser gorgonzola, doprawić solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć różyczki brokuła i równomiernie zalać masą jajeczno – śmietanowo – serową. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40-45 minut aż masa jajeczna się zetnie i lekko przyrumieni.

DSC_5636

 

0 thoughts on “Tarta z brokułami i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.