Placuszki z pomarańczową nutą i syropem trzcinowym

Bez mięsa, Dania mączne, Desery, Śniadania

Jesienią stawiam na ciepłe śniadania na słodko – omlety z dżemem, owsiankę z bananem lub cynamonem i placuszki z najróżniejszymi dodatkami. Ostatnio zachwyciło mnie połączenie placuszków z dodatkiem mąki kukurydzianej z nutą pomarańczy i słodyczą syropu trzcinowego. Czuję, że nie raz te placuszki zagoszczą na moim stole o poranku 🙂

Placuszki z pomarańczową nutą i syropem trzcinowym

(2-3 porcje)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jogurtu pół na pół z mlekiem
  • sok z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • syrop trzcinowy Diamant

Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki na placuszki dokładnie wymieszać łyżką. Placuszki smażyć na odrobinie oleju z dwóch stron na złoto. Podawać polane syropem trzcinowym Diamant.

 

DSC_5670

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *