Ciasto z jabłkami – przepis rodzinny

Ciasta z owocami, Słodkości, Wypieki słodkie

Skępe, gdzie wychował się mój Tata i gdzie odwiedzamy groby rodzinne, od dzieciństwa kojarzyło mi się z odwiedzinami po mszy na cmentarzu z okazji Wszystkich Świętych u brata mojego Dziadka i jego żony – z herbatą pitą w szklankach z metalowymi koszyczkami, smakiem białej kiełbasy i chleba z prawdziwym masłem a także innych smakołyków. Doskonale pamiętam też smak lodów z lodziarni naprzeciwko kościoła, którą prowadzi do tej pory kuzynka mojego Taty razem z mężem. Jesienią i zimą lodziarnia jest zamknięta, więc ostatnio zamiast lodów miałam okazję spróbować prawdziwie domowego ciasta z dużymi kawałkami jabłek. Proste, wilgotne i pyszne ciasto, które smakuje każdemu. Oczywiście dostałam na nie przepis i niniejszym się nim dzielę 🙂

Ciasto z jabłkami kuzynki mojego Taty*

(prostokątna blaszka ok. 36 x 24 cm lub nieco mniejsza)

  • 6 jajek
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • ok. 6-8 jabłek

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Jajka ubić za pomocą miksera z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową i olej, ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej 3/4 ciasta. Na wierzchu ciasno poukładać kawałki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Na jabłka wylać pozostałą część masy. Ciasto piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( mniej więcej w połowie pieczenia można wierzch ciasta przeciąć nożem by ciasto nie było surowe w środku).

* od siebie dodałam jedynie esencję waniliową

DSC_5714

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “Ciasto z jabłkami – przepis rodzinny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.