Babeczki dyniowe z żurawiną

Babeczki, muffinki, Słodkości, Wypieki słodkie

Ostatnie dni listopada, deszcz, trochę słońca. Późna i pachnąca mokrymi liśćmi jesień. Długie wieczory, kawa Inka z mlekiem. Książki z dzieciństwa, smak dyni i żurawin.

Babeczki dyniowe z żurawiną

(12 sztuk)

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2  jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Puree dyniowe: Dynię przekroić na pół, usunąć się pestki. Pokroić dynię na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce skropionej oliwą, przykryć folią aluminiową  i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 40 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na gładkie puree (puree, które zostanie, można przełożyć do woreczków i zamrozić na później).

Babeczki: W jednej misce wymieszać suche a w drugiej mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Foremki do babeczek napełnić masą. Na wierzchu poukładać żurawinę. Babeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 25 min.

 

DSC_5949

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.