Przeskocz do treści

Babeczki mocno czekoladowe i drugie urodziny bloga

Gdy dokładnie 14 grudnia 2012 roku zakładałam bloga Śliwkowska w kuchni pomyślałam sobie "Pewnie ze 3 miesiące poprowadzę bloga, a potem na pewno zrezygnuję, bo nikt nie będzie chciał tego czytać".

Dzisiaj, dwa lata później, z całą pewnością mogę stwierdzić, że założenie bloga było jedną z najlepszych decyzji w moim życiu 🙂 I chociaż ostatnio na gotowanie, robienie zdjęć i tworzenie wpisów mam jakoś mniej czasu to i tak z przyjemnością zaglądam do mojego kulinarnego notatnika, wrzucam migawki mojej codzienności na Instagram i odwiedzam stronę Śliwkowskiej na Facebooku.

Za każdym razem gdy tracę zapał do blogowania, przypominam sobie wszystkie miłe słowa usłyszane od znajomych i czytam komentarze tych, z którymi mam kontakt jedynie przez Internet:

"Zawsze jak patrzę na Twoje zdjęcia i czytam wpisy to robię się głodna 😀 I co z tego, że właśnie zjadłam… ^^"

"Chyba powinnaś być zawodowym kucharzem. Takie pyszne przepisy prezentujesz, że aż nie mogę się nadziwić."

"Dziś zrobiłam tę tartę – udała się pysznie – jak wszystkie dania z tego bloga, które miałam przyjemność kopiować w swojej kuchni 🙂 Pomysł na użycie ricotty zamiast klasycznej śmietany – genialny! Dziękuję!"

"Hej, „Śliwkowska” no co Ty. Nie wygłupiaj się! Blog ma być i kropka!!! Tak, dla Siebie go prowadzisz i dla mnie, Ursy z Kapsztadu. Nie zawsze mogę skomentować, jeśli nie ugotuję (pustosłowia nie lubię, jak inni ble, ble…), ale czytam z zapartym tchem co tam u Ciebie się dzieje. To jest pamiętnik kulinarny. Jedyny w swoim rodzaju. Jest TWÓJ !!!!"

"Babeczki udały się fantastycznie 😀 na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu <3"

"Zima właśnie po to jest, by, kiedy mróz trzyma tęsknić do lata….:-)
A babeczka fajna, szybka, łatwa i bardzo pachnąca morelami. Moja konfitura miała dodatkowo płatki migdałowe, więc ciacho pychota, że palce lizać. Dzięki za przepis ekspresowy.."

Dziękuję, że odwiedzacie Śliwkowską, że korzystacie z przepisów i że do mnie piszecie <3

 

Babeczki mocno czekoladowe

(12 sztuk)

  • 1 3/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Czekolady drobno posiekać. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy, a w drugiej mleko, jajka i olej. Zawartość obu misek połączyć, pod koniec mieszania dodając posiekaną czekoladę (nie mieszać zbyt długo). Foremki wyłożone papilotkami napełnić masą  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut.

 

DSC_6323

0 thoughts on “Babeczki mocno czekoladowe i drugie urodziny bloga

  1. Ewa

    Najlepszego, mocnego, czekoladowego, niezdrowego, w głowie szumiącego świętowania życzę!
    Dwa lata trzeba uczcić!
    Powodzenia, niech rzeczywistość zaskakuje Ciebie pozytywnie każdego dnia. Wielu kulinarnych (i nie tylko!) wzruszeń życzę!
    Ewa

    Odpowiedz
  2. Pingback: Babeczki z konfiturą pomarańczową i trzecie urodziny bloga | Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *