Piernik przekładany II

Boże Narodzenie, Ciasta, Inne, Wypieki słodkie

W tamtym roku robiłam piernik przekładany z powidłami śliwkowymi, w tym roku zrobiłam piernik przekładany z dodatkowymi powidłami w środku ciasta. Pyszny, wilgotny i aromatyczny. Idealny na Święta <3

Piernik przekładany II

(okrągła forma o średnicy 22 lub 26cm)

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka dżemu (ja użyłam 2/3 szklanki dżemu z porzeczek i 1/3 szklanki konfitury dyniowej, ale doskonale pasują też powidła śliwkowe, dżem morelowy lub konfitura wiśniowa)
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g stopionego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g czekolady mlecznej

Polewa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej

Składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzewając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i jeszcze chwilę podgrzewać. Odstawić polewę do ostudzenia (będzie na początku dość płynna, potem zgęstnieje).

Czekoladę rozpuścić w rondelku, przestudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W rondelku umieścić miód, masło, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzać aż do rozpuszczenia składników i powstania jednolitej masy (nie gotować), ostudzić.

Płyn wlać do miski z mąką, dodać jajka i mleko i zmiksować. Dodać 2/3 szklanki dżemu (u mnie porzeczkowy) i stopioną czekoladę i ponownie zmiksować.

Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (w połowie pieczenia dobrze jest lekko naciąć wierzch ciasta by się równomiernie upiekło).

Piernik ostudzić, przekroić na 2 (lub 3 blaty – w zależności od formy). Na talerzu ułożyć blat ciasta, posmarować go 1/3 szklanki dżemu (u mnie dyniowy), ułożyć na nim drugi blat. Całość polać polewą. Ozdobić według uznania – na przykład siekanymi migdałami.

 

DSC_6340

Tagged , , , , ,

1 thought on “Piernik przekładany II

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.