Przeskocz do treści

Pierniczki bezglutenowe dla Uli

Swoje eksperymenty z daniami bezglutenowymi zaczęłam dzięki mojej koleżance, Uli, która z ogromną pasją opowiada o diecie bez glutenu i jest dla mnie niesamowitą inspiracją w tym temacie 🙂

Święta to czas ciast i ciasteczek - które oczywiście zawierają mąkę pszenną. Na szczęście istnieją mąki bezglutenowe, z których można upiec równie pyszne słodkości. Po wielu próbach udało mi się przygotować ciasto na pierniczki bez glutenu i okazało się, że ich smak przerósł moje oczekiwania - są po prostu pyszne! Polecam upieczenie ich na Święta, nie tylko osobom, które musiały zrezygnować z glutenu w diecie.

Osobom zainteresowanym dietą bez glutenu polecam również książki: Kuchnia polska bez pszenicy Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, a także książkę Pysznie bez glutenu Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej.

Pierniczki bezglutenowe

(średnia porcja)

  • 200 g mielonych migdałów
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (UWAGA, sklepowa przyprawa może zawierać gluten! Polecam domową przyprawę z tego przepisu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

W rondelku roztopić masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao, podgrzewając aż składniki się rozpuszczą (nie gotować). Masę pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzoną masę miodową dodać do mąki ziemniaczanej, kukurydzianej i mielonych migdałów, jajka i sody oczyszczonej. Zagnieść elastyczne ciasto, które należy wstawić na minimum 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować (podsypując blat mąką ziemniaczaną) i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka piec ok. 7-12 min (w zależności od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do  180°C. Gorce pierniczki są bardzo miękkie, więc trzeba uważać przy zdejmowaniu ich z blachy - twardnieją po ostygnięciu.
Ostudzone pierniczki można ozdobić roztopioną gorzką czekoladą.

DSC_6528

3 thoughts on “Pierniczki bezglutenowe dla Uli

  1. Pingback: #Grudzień na Instagramie | Śliwkowska w kuchni

  2. Pingback: Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową – Śliwkowska w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *