Kremowy ryż z jabłkami

Desery, Śniadania

Spacer po Gdańsku, mróz szczypiący w policzki, ostatnie chwile lenistwa przed powrotem do pracy. Stos nowych książek kucharskich czekający na przejrzenie, gorąca herbata jagodowa, wtorek jak niedziela. Kremowy ryż z jabłkami.

Kremowy ryż z jabłkami

(4 porcje)

Masa jabłkowa:

 

  • 3 duże jabłka
  • cukier do smaku
  • odrobina wody

 

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mała kostkę. Poddusić w garnku aż do powstania musu, często mieszając (i w razie potrzeby dolewając odrobinę wody), dosłodzić do smaku, jeśli jabłka okażą się kwaśne.

Kremowy ryż:

  • 1 1/3 szklanki ryżu do risotto
  • 3-4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do garnka wrzucić opłukany ryż, wlać 1 1/2 szklanki mleka i podgrzewać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania wlewać do ryżu po 1/2 szklanki mleka, za każdym razem odparowując płyn, bardzo często mieszając, by ryż się nie przypalił.

Ryż należy gotować około 15-20 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Na końcu dosypać do ryżu cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Po ugotowaniu ryż odstawić na kilka minut. Przed podaniem nałożyć na wierzch masę jabłkową.

 

DSC_6780

Tagged , , , ,

3 thoughts on “Kremowy ryż z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.