Przeskocz do treści

Krem z brukwi z gruszką

Brukiew to warzywo korzeniowe, które powstało w wyniku skrzyżowania ze sobą kapusty liściowej i rzepy. Kiedyś bardzo popularna, dziś popadła w zapomnienie. Mi przypomina w smaku i zapachu kalarepę.  Gdy zobaczyłam brukiew w moim ulubionym warzywniaku postanowiłam połączyć ją w delikatnym kremie ze słodką gruszką. Razem stanowią połączenie idealne. Polecam!

Krem z brukwi z gruszką

(4 porcje)

  • 1 duża brukiew
  • 1 1/2 l bulionu (u mnie warzywny)
  • 2 gruszki
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

DSC_6905

Brukiew i gruszki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać jogurt naturalny (przed dodaniem do gorącej zupy  należny rozmieszać go z jej odrobiną w osobnej miseczce, by się nie zważył) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

DSC_6929

2 thoughts on “Krem z brukwi z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *