Przeskocz do treści

Placuszki cytrynowe na śniadanie

Styczeń, a jakby jesień. Wiatr, deszcz i trochę słońca. Dni mijają jeden po drugim, małe przyjemności poprawiają nastrój. Wprowadzam w życie noworoczne postanowienia, szukam inspiracji w starych książkach kucharskich, czytam książkę z dzieciństwa, piję herbatę rumiankową z miodem. Ot, taki dziwny ten miesiąc.

A na sobotnie lub niedzielne śniadanie polecam delikatne placuszki o wspaniałym cytrynowym smaku.Ja wybrałam połączenie ich z sosem czekoladowym - rewelacja <3

Placuszki cytrynowe

(2-3 porcje)

  • 1 jajko
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Serek homogenizowany zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkiem i esencją waniliową (opcjonalnie z proszkiem do pieczenia). Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować.

Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

DSC_6756

2 thoughts on “Placuszki cytrynowe na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *