Babeczki cynamonowe

Babeczki, muffinki, Słodkości, Wypieki słodkie

Kolejny tydzień minął niepostrzeżenie, z początku stycznia zrobił się koniec. Zima nie może się zdecydować czy ma przyjść, czy znowu odpuścić. Na parapecie pąki hiacyntów, które niedługo zakwitną. Pieką się chleby, ciasta dla znajomych, znajdują się nowe inspiracje. Wieczory z herbatą i serialem lub z książką z dzieciństwa. Fajny to miesiąc, ten styczeń 🙂

 

Babeczki cynamonowe

(12 sztuk standardowych lub 6 większych)

Warstwa cynamonowa:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Masło roztopić, lekko przestudzić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Babeczki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła

Masło roztopić i ostudzić. W jednej misce wymieszać mokre, a w drugiej suche składniki.  Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Połowę ciasta nakładać do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych masłem, polać nadzieniem cynamonowym i na wierzch nakładać resztę ciasta. Można  dodatkowo nadzienie delikatnie zmieszać z ciastem za pomocą wykałaczki. Babeczki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

babeczki

Tagged , , , , ,

1 thought on “Babeczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.