Tort z mandarynkami

Bezglutenowe, Ciasta z owocami, Desery, Torty

Domowy chleb  żytni z dżemem mirabelkowym zrobionym latem, rzeżucha wysiana na wacie, powoli zaczynająca kiełkować, fioletowe hiacynty o odurzającym zapachu, bukiet urodzinowych róż, za oknem resztki śniegu i zimny wiatr. Zachód słońca o 16:43, nie jak na początku grudnia o 15:50. Luty to miesiąc, w którym najbardziej tęsknię za wiosną…

Tort bezglutenowy z mandarynkami*

(forma 24 cm, około 10-12 porcji)

Biszkopt bezglutenowy

(przepis z bloga Moje Wypieki)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki zmielonych migdałów (MW – orzechów)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi migdałami.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając do otrzymania gęstej, kremowej masy.

Dodać przesianą mąkę ze zmielonymi migdałami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno).

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.

 

Krem ze śmietanki i mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru z wanilią

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i esencję, dalej ubijając. Do ubitej śmietanki dodawać partiami serek mascarpone, krótko miksując.

  • 1 opakowanie mandarynek w puszce

Mandarynki odsączyć (płyn przyda się do nasączenia biszkoptu). Pierwszy blat ułożyć na talerzu, nasączyć. Rozsmarować połowę kremu równomiernie na biszkopcie, ułożyć mandarynki i przykryć drugim blatem ciasta, który również należy nasączyć. Wierzch posmarować pozostałym kremem, wyrównać i ozdobić według uznania. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tort w lodówce.

DSC_7149

* Jeśli chcemy uzyskać wyższy tort należy upiec biszkopt w mniejszej formie lub upiec 2 biszkopty (i zwiększyć również ilość kremu, np. dodając dodatkowe 250 g serka mascarpone).

Tagged , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Tort z mandarynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.